Skip to content

Airbagurile pentru centurile de siguranta

March 6, 2012

Airbagurile pentru centurile de siguranta au fost lansate deja de Ford in premiera pentru industria auto, si sunt de fapt o combinatie intre centurile de siguranta traditionale si airbaguri.
Dupa cum mentionam anterior airbagurile pentru centurile de siguranta sunt deja disponibile optional pe noul Ford Explorer in USA.

Scopul lor este sa creasca gradul de protectie al pasagerilor din spate in timpul impacturilor, fiind vorba aici in special de copii sau orice alte persoane vulnerabile (persoanele in varsta) la accidentari la nivelul capului, pieptului si gatului.

 

Airbaguri pentru centurile de siguranta la pasagerii din spate

 

In cazul unui impact frontal sau lateral, prin umflarea centurilor de siguranta se  distribuie energia de impact pe bustul pasagerilor, ocupand o suprafata de 5 ori mai mare decat in cazul centurilor traditionale. Prin distribuirea presiunii de impact pe o suprafata mai mare, se reduce riscul ranirilor si se ofera o  sustinere suplimentara la nivelul capului si gatului. Dupa impact, centura ramane umflata cateva secunde apoi aerul este eliminat prin porii speciali ai airbagului.

Fiecare centura de siguranta are un airbag tubular care in cazul unei coliziuni suficient de severe se va umple cu gaz rece comprimat generat de un cilindru special depozitat sub scaun.

Utilizarea gazului rece comprimat in locul reactiilor chimice ce genereaza caldura – cazul sistemelor de airbag traditionale – se traduce prin faptul ca  pasagerii nu vor simti o caldura suplimentara mai mare decat cea ambientala. Deasemenea centurile cu airbag se vor umple cu aer la o presiune mai joasa si cu o cantitate mai mica in comparatie cu airbagurile traditionale, deoarece dispozitivul nu trebuie sa acopere nici un spatiu liber intre ocupant si centura. Airbagul centura este asezat pliat ca un acordeoan si va sparge materialul textil al centurii imediat ce se va umple cu aer, extinzandu-se catre partile laterale ale corpului.

Advertisements

From → Siguranta

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: