Skip to content

Transmisii integrale

March 14, 2012

Avand in vedere popularitatea tot mai mare a vehiculelor cu transmisii integrale, fie ca vorbim despre crossover, SUV sau vehicule cu capacitati off-road veritabile, m-am gandit sa clarific un pic lucrurile avand in vedere ca majoritatea concetatenilor nostri (si nu numai) considera toate aceste categorii cam acelasi lucru.

Transmisiile integrale reprezinta o modalitate de a controla tractiunea la rotile motoare.  Prin intermediul transmisiei integrale momentul motor ajunge la toate rotile crescand astfel forta de tractiune proportional cu numarul de roti motoare.

 

Transmisia integrala de la modelul Nissan GT-R

  

 

Transmisiile integrale s-au dezvoltat ca urmare a necesitatii autovehiculelor de a tracta  mase tot mai mari si de a rula in conditii dintre cele mai variate (drumuri cu coeficient de aderenta foarte redus, pante foarte abrupte).

Deasemenea transmisiile integrale contribuie la cresterea sigurantei active a autovehiculelor, fiind binecunoscut faptul ca un vehicul cu toate rotile motoare este mai stabil.

Primul vehicul cu tractiune integrala a fost construit de Ferdinand Porsche in anul 1900 pentru un constructor austriac de camioane si avea motoare electrice montate in butucul fiecarei roti.

Primul vehicul cu transmisie mecanica integrala, care avea in componenta o cutie de transfer si arbori planetari, a fost construit de compania olandeza Jacobus Spyker in 1902. Acesta este considerat de fapt primul autovehicul cu transmisie integrala construit vreodata.

 

 

Model Spyker din 1903

Modelul Spyker din 1903 cu transmisie integrala

 

In general orice vehicul cu transmisie integrala are in componenta o cutie de transfer sau un diferential central pentru a transmite cuplul motor catre ambele punti. Pe langa acestea in functie de solutia constructiva adoptata in fiecare punte mai exista cate un diferential ce poate fi simplu, blocabil sau autoblocabil.

Advertisements

From → Generale

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: