Skip to content
Tags

,

Volantul motor

April 12, 2012

Fiecare dintre noi a auzit cel putin o data un conducator auto vorbind de volantul motor ( de fapt se foloseste cel mai adesea forma incorecta de volanta ), facand de obicei referire la necesitatea inlocuirii acestei componente. Dealtfel,  daca volantul nu ar necesita inlocuire, probabil ca acest cuvant nu ar fi intrat in vocabularul multora.

Rolul acestei componente este de a uniformiza miscarea de rotatie a arborelui cotit. Aceasta miscare nu este uniforma ci periodic variabila intrucat functionarea motorului cu ardere interna se desfasoara periodic, adica apar variatii mari ale vitezei de rotatie a arborelui cotit strans legate de momentul producerii exploziei in cilindrii motorului.

Prin masa si dimensiunile sale – este o piesa de forma circulara, grea – volantul motor reduce semnificativ solicitarile cu caracter de soc de la nivelul organelor motorului, reazemelor sale si transmisiei. Aceste solicitari cu soc apar tocmai datorita variatiei vitezei unghiulare a arborelui cotit.

 

Exemplu de volant motor

 

Volantul motor este montat pe arborele cotit la extremitatea prin care se transmite spre consumator energia dezvoltata de catre motor. Cand aceasta energie depaseste necesitatile consumatorului, volantul acumuleaza surplusul, pe care-l cedeaza cand energia consumata devine mai mare decat cea transmsisa de arborele cotit.

Deasemenea pe periferia volantului motor se monteaza o coroana dintata, prin intermediul careia pinionul demarorului roteste arborele cotit la pornirea motorului.

Despre volantul cu dubla masa (engl. DMF) si motivul montarii sale pe automobilele moderne voi vorbi intr-un articol viitor.

Advertisements

From → Generale

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Volantul motor cu masa dubla (DMF) « Autotehnic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: