Skip to content

Avantajele transmisiilor integrale

May 7, 2012

O sa incep acest articol cu prezentarea a doua grafice experimentale concludente ce evidentiaza principalele avantaje ale transmisiilor integrale:

 

Forta de tractiune disponibila functie de coeficientul de alunecare relativa pentru diferite situatii

 

Din graficul de mai sus se poate desprinde un avantaj major al automobilelor echipate cu transmisii integrale: forta de tractiune superioara tractiunii pe doua roti, acest lucru fiind valabil numai daca echipam automobilul cu anvelope adecvate suprafetei de rulare acolo unde este cazul, pentru iarna sau noroi.

Daca coeficientul de alunecare creste (suprafete acoperite cu zapada, noroi etc.) se poate observa ca un autovehicul cu doua roti motrice echipat corespunzator dispune de o forta de tractiune mai mare decat un autovehicul cu tractiune integrala, dar echipat cu anvelope necorespunzatoare.

 

Panta maxima abordabila in functie de coeficientul de frecare pentru diferite situatii

 

Din graficul de mai sus se observa un alt avantaj important al transmisiilor integrale in comparatie cu transmisia pe o singura punte si anume posibilitatea abordarii unor pante mai mari.

Tractiunea pe rotile din spate este mai avantajoasa decat tractiunea pe rotile din fata in cazul abordarii unor pante.

Panta cea mai ridicata se poate urca cu o transmisia integrala in care toate diferentialele sunt blocate, dupa cum se vede din graficul de mai sus. Aceasta varianta este mai avantajoasa si decat transmiterea simetrica a cuplului la puntile fata-spate ( 50% – 50% ).

In urma analizei graficelor de mai sus si cunoscand dezavantajele diferentialelor simple conice, pentru a putea dispune de forta de tractiune maxima este necesara utilizarea diferentialelor blocabile si autoblocabile la puntile motoare. Utilizarea diferentialelor (auto)blocabile creste in mod evident forta de tractiune diponibila la rotile puntii motoare mai ales in cazul suprafetelor cu un coefficient de aderenta scazut.

Advertisements

From → Anvelope, Generale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: