Skip to content

Common rail sau sistemul rampa comuna

May 14, 2012

Evolutia motoarelor Diesel din ultimii 10-15 ani se datoreaza in mare masura modernizarii si punerii la punct a sistemului de injectie a combustibilului.  In acest sens sistemul care practic a revolutionat modul de functionare si a dus la o crestere considerabila a performatelor motorului Diesel, este sistemul de injectie cu rampa comuna mult mai bine cunoscut sub denumirea de common rail.

Denumirea sistemului provine de la rezervorul comun (rampa, sfera) de acumulare a presiunii de combustibil si care ajuta la descarcarea undelor de presiune rezultate in urma procesului de injectie.

Primul automobil pe care s-a montat sistemul de injectie common rail a fost Alfa Romeo 156  cu motor 2.4 JTD in anul 1997, grupul Fiat fiind un pioner in cercetarea si dezvoltarea acestui sistem. Datorita problemelor financiare de la acea data Fiat a fost nevoit sa vanda proiectul catre firma Bosch care a lansat si dezvoltat sistemul in productia de masa.

Marele avantaj al sistemului common rail este ca  presiunea din rampa comuna de combustibil este comandata de calculatorul de injectie (ECU) independent de turatia motorului. De asemenea procesul de generare a presiunii este separat de injectia in sine.

 

Schema de principiu a sistemului common rail

 

Componenta sistemului rampa comuna (exclusiv partea de inalta presiune):

 • pompa de inalta presiune;
 • rampa comuna de combustibil care in general este un tub metalic, dar poate fi si sub forma unei sfere;
 • pompa de transfer care la sistemele mai noi este corp comun cu pompa de inalta . Primele sisteme common rail aveau pompa de transfer montata in rezervor, separat de pompa de inalta presiune;
 • regulator de de debit montat pe pompa de inalta presiune (nu au toate sistemele); in functie de presiunea de consemn comandata de ECU, regulatorul de debit regleaza cantitatea de combustibil care intra in pompa de inalta, prin descarcarea execesului in retur catre rezervor.
 • regulator de presiune, corp comun cu pompa de inalta presiune; descarca excesul de combustibil in retur in functie de presiunea creata de pompa de inalta in rampa comuna.
 • senzor de presiune montat pe rampa comuna; monitoreaza permanent presiunea din rampa de combustibil si transmite informatiile catre ECU.
 • injectoare electromagnetice (sistemele anterioare pana la Euro 4 ) sau injectoare piezoeletrice (de la Euro V);
 • supapa de suprapresiune montata in rampa ( in functie de sistem, Bosch nu are, Denso are); descarca excesul de combustibil in retur in cazul in care in rampa se atinge o valoarea maxima a presiunii (ex. 1600 bari);
 • calculatorul de injectie; reprezinta creierul sistemului rampa comuna care comandata timpul de deschidere al injectoarelor, pe baza diverselor marimi de intrare (ex. temperatura lichid racire, pozitie pedala acceleratei etc);
 • senzor de temperatura combustibil montat de obicei pe pompa de inalta presiune ( sistemele mai vechi nu au acest senzor);
 • conducte metalice de legatura ( pompa – rampa, rampa – injectoare);

Sistemul common rail permite un control mult mai bun al arderii din cilindri in principiu datorita injectiei directe de combustibil la presiune inalta si datorita injectiei multiple. Rezulta asadar un consum redus de combustibil, reducerea emisiilor poluante, performante dinamice superioare si reducerea zgomotului produs de motor.

In ultimii ani, odata cu dezvoltarea sistemului de injectie directa de benzina a aparut un sistem similar rampa comuna si la motoarele alimentate cu benzina. Presiunile generate in acest caz sunt cu un ordin de marime mai mici ( presiune maxima 150 de bari).

Advertisements

From → Generale

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

 1. Injectia directa de benzina | Autotehnic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: